Jazirah.se

 


   Stamtavla


   Fotogalleri

     1999

     2000

     2001

     2002

     2003

     2004

     2005

     2006

     2007

     2008

     2009


   Lite om...


   e-mail


    


   Copyright Caballus

        1999 - 2009

  © -all rights reserved


 

 

Jazirah.se


Lite om...

 

 

Denna berättelse handlar om det lilla arabstoet Jazirah och hennes strapatser!

Allt från den tidiga starten i livet på ett öststatsstuteri, ända tills i dag, beredd att flytta från sitt forna hemland, kanske för gott. Se det ur hästens synvinkel.


Allting började en tidig novemberdag 1999. Vi var två hästintresserade tjejer som hade bestämt oss för att ta en trevlig tur till Mangalias statsstuteri, som ligger vid Svarta Havets strand, bara några kilometer från gränsen till Bulgarien.

Syftet med denna utflykt var att ta reda på ifall man kunde "hyra" en häst av dem, för en längre period, en häst som vi kunde roa oss med lite medans vi ändå var där som studenter. Vi hade inte en endaste tanke på att köpa en egen häst.

 

Nåväl, efter lite diskussioner och en promenad på stuteriets marker bland de över hundra hästarna som befann sig där då så kikade vi in i det stall där ungstona stod uppstallade. Genast vände sig ett nyfiket ansikte mot oss, som ansåg att vi var bra mer intressanta än den halm hon nyss stått och tuggat på. Det var ett litet, stickelhårigt sto med en yvig man och de allra härligaste ögonen i världen.

 

Efter en kort provritt så knatade vi iväg uppför backen mot föreståndarens hus, vilt diskuterandes hur vi skulle få ihop pengarna till att köpa loss och försörja detta lilla sto. Teven skulle säljas och vi skulle bara äta bröd och vatten i ett halvår, men en sak var klar - tanken att åka därifrån utan det lilla stoet verkade omöjlig. Vi skrev på papprena, tömde fickorna för att erlägga en handpenning och hon var vår!

Redan i det ögonblicket hade vi bestämt, att hur illa det än skulle gå för oss så skulle hon aldrig någonsin bli såld igen. Hon var vår häst och skulle så förbli hela livet ut.

 

Två veckor senare var blodproverna tagna, hästen betald, papprena färdiga och påskrivna och vi rullade långsamt in med hästtransporten på gårdsplanen. Nu var hon förvisso vår häst, men hur skulle vi gå tillväga för att få upp en häst i transporten som aldrig ens sett en sådan förut?

Linor, sopkvast, transporten parkerad i stalldörren och en knapp timme senare var vi på väg hemåt. Med hästen i transporten givetvis.

Stallet vi valt ut åt henne att bo i var en stor ridklubb med en massa hästar, stora boxar, bra foder och trevlig personal. Hon trivdes där från första stund!

 

Så, nu hade vi en häst, men den hade ett namn som gav oss båda huvudvärk. Gazal XVI-13 Draga Mea (Gazal XVI efter pappan, som var den 16-e stambeskällaren i sin linje Gazlan-Gazal, 13 eftersom hon var hans trettonde föl, och Draga Mea betyder Min Käraste). Vi beslöt att döpa om henne till Jazirah istället (betyder visst halvö på arabiska, och arabiskt fullblod är hon ju visst!).

 

Som alla nyblivna hästägare och till råga på allt unghästägare också så gick väl inte allt smärtfritt och flytande till en början.

Trots sina 3,5 år hade Jazirah redan 2 års aktivitet på stuteriets kapplöpningsbana, och det var sannerligen en sak som passade henne utmärkt - att springa fort! Under de kvallopp hon haft under sin kapplöpningskarriär hade hon sammanlagt hamnat på en total andraplats i sin årskull, med vinster eller placeringar i de flesta lopp.

 

Hur man vågar sätta sig upp på en halvtokig, uppblåst arabgaloppör? Jo, man tar på hästen grimma och grimskaft och promenerar ut i skogen (där ingen ser om man ramlar av), hittar en passande stock, hoppar upp och rider hem! I mitt fall gick det alldeles utmärkt!

 

Under den första vintern hade vi händerna fulla, både med roliga och tråkiga erfarenheter. Hästen skulle longeras, lära sig kommandon och bygga upp sina muskler, jobbas i paddocken både i frihet och uppsuttet, ridas ut och vänjas vid de allra konstigaste ting som fanns till hands.

Den första otrevliga händelsen Jazirah var med om hände under ett longeringspass, då vi lånat en sadel i stallet eftersom våran inte kommit ännu. Sadelgjorden hade vi glömt att spänna, och givetvis börjar Jazirah spralla runt i linan, sadeln snurrar runt, Cora tappar longerlinan och hästen springer i full galopp till stallet och vurpar. Både sadel, ryttare och häst kom undan utan en skråma, men det ledde dessvärre till att Jazirah började förknippa sadeln till den otrevliga händelsen, något som tog nära ett år, flera lådor socker och mycket tålamod att jobba bort.

 

Sen kom vi på ganska tidigt att Jazirah ville bli hopphäst hon! Hagstaketet på 1,10 hoppade hon glatt över så fort tillfälle gavs, vilket ledde till att vi blev tvungna att sitta och vakta henne i hagen så att hon skulle få vara ute i den friska luften åtminstone några timmar om dagen. Bytte sen hage till ett räcke på 120 cm, och i slutändan tog hon sig även över den inhägnaden med staket på 135 cm bara för att hon hade tråkigt. Så löshoppningen vart ju avklarad på egen hand och besparade oss lite tid iallafall. Turligt nog har hennes stakethoppande vuxit bort med åren, nu roar hon sig bara med att springa runt som en tok, äta några tuggor gräs och gnägga för full hals tills en människa kommer dit och håller henne sällskap. Det enda som funkat utan tjat och gnäll är att helt enkelt släppa henne helt lös på gårdsplan eller parkeringen så håller hon sig lugn, inom några meters avstånd samt hjälper till att utplåna allt ogräs som växer där det inte ska.

 

Den allra första tävlingen hon deltog i blev hon riden av Bobby i en unghästklass eftersom ägarna (vi) saknade intresset att tävla själva. Där gick det bra, blev en clear round på 60 cm. Sen dess har hon gått några tävlingar varje år för att hålla glöden uppe och få lite rutin. För det mesta har det gått smärtfritt, bra, ofta placeringar men också två vinster hittills.

 

Så vad har vi roat oss med genom åren?

Eftersom vi stod uppstallade i ett av landets största tävlingsstall, bland en massa överambitiösa ryttare och en drös med halvblod, så var väl det mesta vi roade oss med lite udda. Rida barbacka i ridhus, på ridbana och i skogen nästan dagligen, bada till häst, rida flera timmars långa uteritter i den mest eländiga terräng vi kunde hitta, hoppa naturdiken, galoppera barbacka i full fart genom den översvämmade delen av ridbanan, löslongering, träna in ryggkommando vid longering, lastträna hästen överhuvudtaget, ställa upp på tävlingar i antingen ljusrosa eller babyblå utstyrsel, släppa ut hästen i paddocken enbart för att den skulle får rulla sig med eller utan täcke på sig (ja, i vissa delar av världen anses detta som ytterst konstigt, att släppa hästen lös och dessutom med täcke på sig - hästen kan både skada sig och skita ner täcket samtidigt!)

Har man lyckats driva någon till vansinne så har man definitivt haft kul!


 

En resa tvärs över kontinenten

 

Eftersom det redan är bekräftat att tiden går så himla mycket fortare när man har roligt så kan jag bara nämna att Cora tog sin examen 2001 och flyttade till Tyskland, och jag fick mitt diplom efter sex års slit i oktober 2003 och åkte tillbaks till Sverige.

Vad blev det av våran käraste Jazirah? Jo, hon bor fortfarande kvar där nere i sin box sen över 4 år tillbaks och väntar på att få inleda sin resa tvärs över den europeiska kontinenten, till något vi alla hoppas ska vara ett mer meningsfullt hästliv. Meningsfullt för henne betyder nog stora gröna beteshagar, hästkompisar hon kan uppskatta, trevliga ridstunder i både paddock och skog och att bli älskad av så många människor som möjligt på denna jord. Kanske få ett föl, kanske tävla vidare, vem vet egentligen bäst om inte hon?

 

Men att flytta en häst tvärs över en kontinent är inte lika lätt som det låter, det är liksom inte bara att lasta hästen och åka iväg. Ju fler gränser man passerar, ju mer byråkrati råkar man ut för, ju mer lagar står i din väg och ju mer problem för det med sig, som man på något sätt måste lösa.

Lagarna finns skrivna och tillgängliga för alla, men det är inte alltid de är konkreta och tydliga, och risken finns att man tolkar dem för optimistiskt. Sen finns heller inte alla lagar samlade under samma tak - Jordbruksverket har sina lagar, Djurskyddsmyndigheten och  den Svenska Tullen har sina. EU- lagar ska följas inom EU, andra lagar finns utanför EU, och varje land på kartan har sina individuella lagar oavsett vilken union de tillhör.

 

Dessa är förberedelserna inför transport. Se till att du har alla papper i ordning, påskrivna av rätt person, att du har ringt runt till samtliga och ventilerat dina frågor, som i många fall kan vara berättigade, att du har valt en bra transportör, att du har tillräckligt med pengar för det är äckligt dyrt att importera häst, att hästen är hel, frisk, genomkollad, vaccinerad, inte sitter med en tyst infektion i kroppen och att du för all del har en stallplats redo när du väl kommer hem till Sverige.


 

Efter resan

 

Vi kom hem till Sverige den 11 Juli 2004 - 5 veckor senare än vad vi initiellt planerat! Men hem kom vi iallafall! Kortfattat:

 

Vi fixade både FEI-pass och Certificate of Origin för att vara på den säkra sidan, hästen var redan chipmärkt, avmaskad och vaccinerad mot det mesta, inklusive Anthrax.

Blodprover sändes in till det statliga veterinära laboratoriet, svar fick vi efter 5 dagar. De testade Infektiös Anemi, Glanders, Dourine, samt Viral Artheritis, trots att vi skulle exportera ett sto och inte en hingst !?!!

Landets myndigheter vägrade skicka blodprov till CVI (ungerska labbet) som de svenska myndigheterna krävde, så då bestämde vi oss för att exportera hästen till Tyskland istället, där hästens delägare bor, och sedan vidare till Sverige med nytt pass och hälsointyg.

Vår inköpsfaktura var 4 år gammal, vilket alla knarrade över vid gränskontrollstationen, men vi hade även en ett expertutlåtande av hästens värde baserat på tävlingsprestationerna, utförd av det nationella ridsportsförbundet.

Första natten stannade vi på ett stall några kilometer innan den första gränspassagen - en 13 timmars lång resa på mindre bra vägar, och hästen lastades ut stel som en pinne pga att hon spänt sig och kämpat för att hålla balansen.

Det tog oss ca 5 timmar att ta oss igenom gränspassagen på båda sidorna, de kollade knappt på hästen utan alla var mest intresserade av den stora pappershögen vi så vänligt kastade fram på deras skrivbord.

Nästa stopp var bara några timmars resande efter gränskontrollstationen, på en mysig ridanläggning där inget fattades, och där vi fick husrum till både hästen och oss själva.

 

Sedan gick resan vidare in i nästa land - och nästa stopp - på en liten men mysig ridskola / pensionat där vi hade stallet några meter från sovrumsfönstret.

Det fjärde stoppet var i utkanten av Berlin, där vi lastade av hästen och hade bestämt vila i några dagar innan resan skulle fortsätta hem till Sverige, där hästen bodde på en större ridanläggning och vi hade husrum hos några släktingar.

Det stoppet blev liiiiiite längre än planerat - hela 4 veckor!

Hästen hade givetvis dragit på sig en Bronkit och hostade stup i kvarten. Två omgångar Ventiplus+ senare utskrivet av vet hade hostan försvunnit, nytt hälsointyg utfärdats, hästen förtullats, och vi lastade hästen på en hästbuss och åkte norrut, mot Sverige.

I Sverige blev det en halv dags paus på ett mysigt stall, som för min del även innefattade ett mycket trevligt hembesök innan vi återigen lastade i en transport och äntligen nådde Stockholm - hemma!

Resan i sig gick bra, tog en veckas längre tid att fixa papprena än planerat och 4 veckors längre rast i Tyskland än förväntat, men Jazirah uppförde sig klanderfritt - lastade på och av transporter och bussar som en gammal, rutinerad tävlingshäst.

 

Nu står hon ute i hagen och tuggar gräs med sina nya kamrater. Hon trivs i stallet, uppskattar den nya maten hon fått, hopsläppet gick bra och snart är sommarhagen klar att tuggas och galopperas sönder också. Har inte hostat en enda gång sedan hon nådde Svensk mark, vilket är mycket glädjande i sig, men tyckte däremot inte att det svenska vädret var så himla förtjusande och krävde raskt ett regntäcke för att hålla henne varm och torr om baken.

 

Och tog oss ända till Sverige, hela 3000 km - det gjorde vi!

 

// Gabbi