About

Jazirah.se

Draga Mea "Jazirah"

1996

Arabiskt Fullblod


Draga Mea Jazirah - allt är möjligt, bara det går fort!


Född 1996 på Statsstuteriet Mangalia,  som ligger ett stenkast från Svarta Havets sandstränder i sydöstra Rumänien. Detta stuteri, som kan ha uppemot 300 arabiska fullblod på sina ägor, har i sitt avelsmaterial bevarat gammelungerska blodlinjer som i dagsläget är svårt att hitta någon annanstans. För den som är bekant med de dominerande blodlinjerna som fanns på Babolnas och Radautz statsstuterier runt 1900-talet så är bl a Gazal och Siglavy Bagdady välkända linjer. Urvalet av hästarna på dessa statsstuterier gjordes utifrån strikta kriterier - Innan såväl ston som hingstar valdes ut till avel så testades deras förmåga och ridbarhet på bl a galoppbanan och Babolna testade även vissa framför vagn. Man såg behovet att avla araber för att förbättra typen för andra raser och ge hästar som klarade långa dagar, hårt arbete, som hade god inställning till det som krävdes, och som klarade varierade uppgifter.


De kvaliteerna känner vi väl igen i Jazirah.

När vi köpte henne vid 3 års ålder hade hon startat kval på galoppbanan för 2- och 3-åringar med gott resultat. Hon var totalt rankad 2a i sin årskull - fart och löphuvud har hon absolut. Det var nog också det som gjorde att hon var så enkel att sätta på en hoppbana från 4 års ålder - bara hon fick springa så hoppade hon allt däremellan.


Araben är känd för sin uthållighet, vägvinnande rörelser och lätthet för laterala rörelser - allt detta kom absolut Jazirah till sin fördel på hoppbanan. Det hon saknade i styrka löste hon med en effektiv galopp och god teknik.

2003 bar flytten av till Sverige, en resa som gick tvärs genom Europa, och som inte var helt enkel, men Jazirah skötte sig som en dans. Omställningen från stora tävlingsstallar till frodiga beten och öppna lösdrifter fungerade bättre för Jazirah både hälsomässigt och mentalt. Att finna trygghet i en flock och konstant rörelse har bidragit till att hon trots sina skador har kunnat hålla sig funktionell än idag, fyllda 24 år. Jazirah har genom åren testat det mesta - allt från distans, working equitation, akademiskt, trail, körning och avel - Djo Corthu Lennart f 2008 nedan och Coronel 2016, båda e. gdk. Lusitano - båda roliga och med god inställning till arbete. Jazirah går nu som kör- och promenadhäst med vår yngre generation och hon lotsar dem tryggt och tålmodigt på sin rygg.


Djo Corthu "Lennart"

2008

Lusitano/Arab


Lennart,  en favoritkarl som kan beskrivas med många ord.


Egen uppfödning årgång 2008, en häst som ibland har lite för mycket glimtar i ögat. Ser ofta saker ur andra perspektiv än sina ryttare (es un poco loco), samtidigt som han har en positiv inställning till de saker han känner sig trygg i. Partner in crime när det gäller Working Equitation eller att åka ut på nya äventyr.  En riktig knähund som gillar att vara nära och umgås. Gillar bestämt också Skumtomtar och Djungelvrål.


Skrittas fn igång under rehabilitering efter en skada med förhoppningen att kunna åka på nya äventyr snart igen. Plan för hösten är inkörning och fortsatt rehab till full kondition.


Kontakt

gabbi@jazirah.se


Copyright 1999-2020 - all rights reserved

Bruk av bilder i kommersiellt syfte utan tillstånd beivras.

Copyright 1999-2020 - all rights reserved

gabbi@jazirah.se